



# 9<sup>th</sup> CNE Workshop Based Short Term Course on **"RESEARCH METHODOLOGY & PUBLICATION FOR NURSES"** (Funded by Ministry of Health & Family Welfare, Government of India)

# Organized by College of Nursing, JIPMER, Puducherry



Credit hours will be awarded by the Tamil Nadu Nurses & Midwives Council, Chennai

#### Date: 29.01.2024 to 04.02.2024 (7 days) Venue: Multipurpose Hall, College of Nursing, JIPMER

**Contact for registration & clarification (8.30 a.m. – 4.30 p.m.):** Phone: 0413 -2297156/ 53 Email : cneconjipmer2017@gmail.com

- 30 Participants only Registration confirmation based on First come, first served
- Registration fees: Nil
- Registration link: <u>https://docs.google.com/forms/d/e/1FAIpQLSfheEV4pl8MBfZOfSWC2pxCkG7\_XMhc\_L</u> vlzugFw5oJFQYu5w/viewform?pli=1
- TA (Rs.500 for 7 days with the submission of documents and whichever is minimum), DA (Rs.300/day), Lunch and refreshment will be arranged as per MOHFW (Nursing section) norms.
- Accommodation will be arranged by the participants

Greetings from College of Nursing, JIPMER! Dear all,

It is our pleasure to invite you all for the 9<sup>th</sup> CNE workshop based Short term course on "Research Methodology & Publication for Nurses" (Funded by Ministry of Health & Family Welfare, Government of India) from 29.01.2024 to 04.02.2024.

The Jawaharlal Institute of Postgraduate Medical Education & Research (JIPMER) is a premier Institute of National Importance under Ministry of Health and Family Welfare, Government of India.

In JIPMER, the College of Nursing is offering courses such as-B.Sc. (N), M.Sc. (N) with five clinical specialties, Post Basic Diploma in Nursing with three clinical specialties and Ph.D. (N).

The students have access to voluminous library and e-learning facilities to enhance their learning. College of Nursing is equipped with adequate learning facility including proficient faculty, various laboratory infrastructures and multidisciplinary clinical set up with the bed strength of 2476. JIPMER hospital is running 27 ICUs in various specialty like Cardiology, clinical immunology, gynaecology, emergency, kidney transplantation, trauma, neuro surgery, neurology, neonatology, obstetrics, paediatric surgery, paediatrics, burns, RCC, liver transplantation, surgical gastroenterology, plastic surgery, urology etc. Students are provided with training in different areas like basic medical science, super specialty, medical, surgical, oncology, emergency, paediatric, psychiatric, obstetrics & gynaecology, and community.

An exclusive division for research is headed by the Dean (Research) along with various research monitoring committees that support and facilitate good research practices. The funds allocated for research has been increased considerably. As research is the key to excellence in academic medicine and nursing, JIPMER inculcates the attitude of inquiry, acquisition of knowledge and the conduct of research in faculty and students. The office of the Dean (Research) is striving to focus on applied research, development and training across all levels of health professionals' viz. medical sciences, nursing & allied health sciences in the form of faculty research projects, postgraduate dissertation work, and PhD thesis work and undergraduate individual & group research projects involving human or animal subjects.

#### **Objectives:**

At the end of the course, the delegates will be able to:

- Strengthen the ability in framing of the problem statement, objectives & hypothesis.
- Update the knowledge on the qualitative, quantitative and mixed research designs.
- Enhance the knowledge on ethical guidelines on human studies.
- Develop the skill on tool development and validation.
- Acquire the skill in sample size calculation & statistical analysis for various study design.
- Improve the skill on data collection.
- Develop competency to write the research protocol including reference style.
- Acquire the knowledge on paper publication.
- Develop skills on grant writing for intramural and extramural fund
- Gain knowledge on various funding sources.
- Critically appraise the ethical issues in Research.

#### COLLEGE OF NURSING, JIPMER 9th CNE WORKSHOP BASED SHORT TERM COURSE ON "RESEARCH METHODOLOGY & PUBLICATION FOR NURSES"

# Day 1 - 29.01.2024 - Monday

Time	Session	Duration	Resource person/ Guest Speaker
09.00 a.m 09.30 a.m.	Registration & Pretest	30 min	Dr. M. J. Kumari
09.30 a.m 09.45 a.m.	Inauguration	15 min	-
09.45 a.m 10.15 a.m.	Overview of nursing research – How to choose the research problem Steps for formulating research problems Discussion using examples	30 min	Mr. R. S. Ramesh
10.15 a.m 10.30 a.m.	Tea break	15 min	-
10.30 a.m 11.15 p.m.	How to frame the research question, objective Group activity with exercises & presentation	45 min	Mrs. Vembu.K
11.15 p.m 12.00 p.m.	How to frame the hypothesis and assumption Group activity with exercises & presentation	45 min	Mrs. Yamuna. T.V.
12.00 p.m. – 01.00 p.m.	Variables and different types of variables Group activity with discussion	60 min	Dr.KT.Harichandra kumar
01.00 p.m 02.00 p.m.	Lunch break	60 min	-
02.00 p.m 02.45 p.m.	How to search the review of literature, Boolean Operators, Filtering, MESH terms with demo	45 min	Mrs. Gomathi Arumugam
02.45 p.m 03.30 p.m.	Observational, descriptive & analytical study Group activity with exercises & presentation	45 min	Dr. Jeeva Subramaniam
03.30 p.m 04.30 p.m.	COHORT and Case Control study Group activity with exercises & presentation	60 min	Dr. Sonali Sarkar

### Day 2 - 30.01.2024 - Tuesday

Time	Session	Duration	Resource person/ Guest Speaker
09.00 a.m 10.00 a.m.	Experimental research design and Randomized controlled trial (RCT) registration with demo	60 min	Dr. Lakshmi Ramamoorthy
	Group activity with exercises & presentation		·
10.00 a.m	Quasi experimental study with case scenario	60 min	Dr. Jeeva
11.00 a.m.	discussion		Subramaniam
11.00 a.m	Tea break	15 min	-
11.15 a.m.			
11.15 a.m	Qualitative studies	60 min	Mrs. Gomathi
12.15 p.m.	Group activity with exercises & presentation		Arumugam
12.15 p.m	Mixed method research design - Sequential	60 min	Dr. Porkodi
01.15 p.m.	Explanatory, Exploratory & Transformative		Rabindran
	Design, Discussion with scenario		
01.15 p.m	Lunch break	60 min	-
02.15 p.m.			
02.15 p.m	Mixed method research design - Concurrent	60 min	Mrs. Aruna. P
03.15 p.m.	Triangulation, Embedded & Transformative		
	Design, Discussion with scenario		
03.15 p.m	Probability & Non probability sampling	75 min	Dr. Jayalakshmy R
04.30 p.m.	technique with exercise, Group activity		

# Day 3 - 31.01.2024 – Wednesday

Time	Session	Duration	Resource person/ Guest Speaker
09.00 a.m 10.00 a.m.	Data, data types and data summarization	60 min	Dr. G. Prabavathy
10.00 a.m 11.00 a.m.	Tabular and graphical representation of data	60 min	Mrs. R. Anusuya
11.00 a.m 11.15 a.m.	Tea break	15 min	-
11.15 a.m 12.15 p.m.	Steps in developing questionnaire/ interview schedule Group activity with exercises	60 min	Dr. Jeeva Subramaniam
12.15 p.m 01.15 p.m.	Steps in developing observation schedule/ checklist How to check the reliability & validity of the tool Group activity with exercises	60 min	Dr. Mahalakshmy T
01.15 p.m 02.15 p.m.	Lunch break	60 min	-
02.15 p.m 03.15 p.m.	Administration of tool to the study participants – Discussion with example	60 min	Mrs. Gomathi Arumugam
03.15 p.m 04.30 p.m.	Techniques of data collection with case scenario discussion	75 min	Dr. Malarvizhi.S

# Day 4 - 01.02.2024 - Thursday

Session	Duration	Resource person/ Guest Speaker
Data collection interview method with role	75 min	Dr. Selvambigai. V.R
play		
Research Bias and how to control the bias	75 min	Ms.H.T.Lalthanthuami
Study based discussion		
Tea break	15 min	-
Introduction to ethics in human studies	75 min	Dr. Rema Devi
ICMR guidelines for responsible conduct of		
research		
Lunch break	60 min	-
IEC members & IEC committee	75 min	Dr. Rajeswari. R
responsibilities		
Level of risk for human studies with case	75 min	Mrs. Kanimozhi. K
scenario discussion		
	Data collection interview method with role play Research Bias and how to control the bias Study based discussion Tea break Introduction to ethics in human studies ICMR guidelines for responsible conduct of research Lunch break IEC members & IEC committee responsibilities Level of risk for human studies with case	Data collection interview method with role play75 minResearch Bias and how to control the bias Study based discussion75 minTea break15 minIntroduction to ethics in human studies ICMR guidelines for responsible conduct of research75 minLunch break60 minIEC members & IEC committee responsibilities75 minLevel of risk for human studies with case75 min

# Day 5 - 02.02.2024 - Friday

Time	Session	Duration	Resource person/ Guest Speaker
09.00 a.m	Health research on vulnerable population with	60 min	Dr. Janarthanan.B
10.00 a.m.	case scenario discussion		
10.00 a.m		60 min	Dr. K. Sivasankari
11.00 a.m.	information		
11.00 a.m	Tea break	15 min	-
11.15 a.m.			
11.15 a.m	Informed consent for special/ vulnerable group	60 min	Dr. Vetriselvi. P
12.15 p.m.			
12.15 p.m	Conflict of interest with case scenario	60 min	Mrs. Vembu. K
01.15 p.m.	discussion		
01.15 p.m	Lunch break	60 min	-
02.15 p.m.			
02.15 p.m	Grant writing for intramural and extramural fund	60 min	Dr. S. Suresh
03.15 p.m.	with various source of funding		Kumar
03.15 p.m		75 min	Dr. Noyal Mariya
04.30 p.m.	Grammar check with demo		Joseph

### Day 6 - 03.02.2024 - Saturday

Time	Session	Duration	Resource person/ Guest Speaker
09.00 a.m	Introduction to statistical inference	60 min	Dr. KT. Harichandra
10.00 a.m.			kumar
10.00 a.m	Sample size for descriptive studies	60 min	Dr. G. Prabavathy
11.00 a.m.			
11.00 a.m	Tea break	15 min	-
11.15 a.m.			
11.15 a.m	Sample size for analytical studies	60 min	Dr. KT.Harichandra
12.15 p.m.			kumar
12.15 p.m	Publication ethics with case scenario discussion	60 min	Dr. Nivethitha
01.15 p.m.			Kandasamy
01.15 p.m	Lunch break	60 min	-
02.15 p.m.			
02.15 p.m	Research manuscript writing for scientific paper	60 min	Dr. M. J. Kumari
03.15 p.m.	publication with group discussion		
03.15 p.m		75 min	Dr. Subitha.L
04.30 p.m.	the visibility of publication with group discussion		

### Day 7 - 04.02.2024 - Sunday

Time	Session	Duration	Resource person/ Guest Speaker
09.00 a.m	Different tests of statistical significance	75 min	Dr. KT Harichandra
10.15 a.m.			kumar
10.15 a.m		45 min	Mrs. Vidya. J
11.00 a.m.	presentation in conference discussion with example		
11.00 a.m	Tea break	15 min	-
11.15 a.m.			
11.15 a.m		60 min	Dr. Kavitha. R.R
12.15 p.m.	practice with case based discussion		
12.15 p.m	•	60 min	Mrs. S. Rani
01.15 p.m.	with Demo		
01.15 p.m	Lunch break	60 min	-
02.15 p.m.			
02.15 p.m	How to write the various source of reference	60 min	Mrs. S. Rani
03.15 p.m.	Group activity and presentation		
03.15 p.m	Posttest and valedictory	75 min	Dr. M. J. Kumari
04.30 p.m.			

#### **Chief Patron**



Dr. Rakesh Aggarwal Director JIPMER



Dr. Vikram Kate Dean (Academic) JIPMER

Patron

Dr. D.M. Thappa Dean (Research) JIPMER

### **Resource person**

**Course Co-ordinator** 



Prof. cum Principal (Ag.) College of Nursing, JIPMER



Dr. Sonali Sarkar



Dr. Noyal Mariya

Joseph

Dr. Jayalakshmy. R



Dr. Subitha L

**Resource person/ Guest Speaker** 



Dr. S. Suresh Kumar



Mr.R.S.Ramesh



Dr. Porkodi



Dr. Janarthanan. B





Mrs. Yamuna.T.V



Dr.KT.Harichandrakumar



Mrs. R. Anusuya

Dr. Jeeva Subramaniam



Dr. Malarvizhi.S



Dr. Rema Devi



Dr. Rajeswari R







Dr. Selvambigai.V.R



Dr. Kavitha.R.R



Mrs. Kanimozhi.K





Dr. Vetriselvi.P

Mrs. Vembu. K



Mrs. Vidya. J



Mrs. Aruna.P

Dr. Sivasankari.K







Mrs. Gomathi

Kandasamy







